måndag 1 april 2019

Litteraturanalys - Odysseus

Uppdrag 4

James Joyce skrev år 1922 den moderna romanen Odysseus. Boken beskriver detaljerat ett dygn i Leopold Blooms liv, och börjar med hur han serverar frukost till sin fru Molly. Hela boken handlar om hur han besöker en kyrka, ett badhus och ägnar sig åt helt vardagliga saker.

I berättelsen får man ta del av alla huvudpersonens dagdrömmar, tankar och inre monologer. Detta beskrivs på vad man skulle kunna kalla ett kontroversiellt sätt eftersom författaren berättar om alla tankar, även de man vanligtvis inte delar med sig av till andra. För att beskriva detta använder sig Joyce bland annat av en berättarteknik som kallas “Steam of consciousness”. Denna teknik går ut på att endast beskriva den inre monologen som pågår i en persons huvud.

I de sista delarna av boken beskrivs reflektioner och händelser även ur Molly, Leopolds frus perspektiv. Under dessa femtio sidor använder sig inte författaren av ett enda skiljetecken, förutom punkten som avlsutar hela romanen. Under modernismen var det vanligt att författarna valde att bryta mot språkets strukturer och regler, precis som James Joyce gör när han väljer att skriva ett stort antal sidor utan varken punkter, bindestreck eller kommatecken.

Det var många idéströmmar som präglade litteraturen under modernismen, och Sigmund Freuds teorier inom psykologin var en av dem. Vi tror att dessa nya teorier inspirerade både författare, konstnärer och samhället i stort att få upp ögonen för och bli intresserade av psykologi. Att försöka återge människors tankar och inre monologer var ett vanligt tema, och detta är något som verkligen speglar författarens val av handling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar