fredag 12 april 2019

Värdet av litteraturhistoriska studier

- Har vår litteraturhistoria någon betydelse för oss idag? Varför/varför inte? På vilket  sätt?
Litteraturhistoria är väldigt viktigt för oss att studera. Genom att studera litteraturhistorien kan vi få förståelse för hur äldre litteratur påverkat dagens litteratur. Att förstå hur litteraturen utvecklas är viktigt eftersom man därför förstår hur vårt språk och syn på värderingar utvecklats genom åren, det leder också till att ens allmänbildning kommer att öka.
Äldre texter brukar ofta vara svåra att läsa och även förstå, genom att läsa äldre texter kommer ordförståelse, läsförståelse och ens intellektuella förmåga att öka vilket är väldigt bra att ha med sig i livet.
Vi kan lära oss väldigt mycket från gammal litteratur, till exempel kan vi lära oss från katastrofer som skett genom historien och på så sätt kan vi se till att de inte upprepar sig.

- Ska man läsa äldre litteratur i skolan? Varför/varför inte?
Det finns många anledningar till varför man ska läsa äldre litteratur i skolan. Dels för att eleverna kan utvidga sitt ordförråd men också för att öka sin förståelse för det äldre svenska språket. Det är dessutom viktigt för att man kan urskilja hur samhällen såg ut under de olika epokerna. Dels för att historien är något som vår generation kan lära sig av men också för att få ett större perspektiv hur samhällen såg ut under olika tider. Genom att läsa litteraturen som är skriven på den tiden får man insikt över hur samhället, tankesättet och vilka åsikter som skildrades under den tiden. Det leder till att generationer över vår tid kan lära sig av misstag som begicks under den tiden, vilket i sin tur leder till ett bättre samhälle idag.

Ett annat perspektiv till varför man ska läsa äldre litteratur i skolan är att eleverna kan utvidga sitt språk. Det svenska språket utvecklas hela tiden vilket både kan anses som positivt och negativt. Det är en faktor till varför det kan uppfattas som svårt att läsa äldre litteratur. Men att språket utvecklas är inte något vi kan stoppa. Om någon från modernismen hade uppfattat det sättet vi talade på hade den personen antagligen tycker att vi talar slarvigt och fult. Man får helt enkelt ett större perspektiv över hur språket utvecklas med tiden om man läser ett äldre verk och jämför med litteraturen idag.

Om man läser verk från till exempel modernismen får man insikt om hur samhället såg ut på den tiden och vilka samhällsproblem som existerade. Det leder till att man idag uppskattar det samhälle vi lever i idag till exempel om man kollar på kvinnans situation. Det syns i litteraturen genom att kvinnor kunde använda sig av manliga namn på deras verk.

Vad händer med vår läsförmåga när vi läser äldre text?
När vi läser äldre texter utvecklas vår läsförmåga. Detta då den nutida litteraturen har påverkats och utvecklats ur äldre verk. Detta gör att vi får mer förståelse för nutidens litteratur genom att läsa äldre texter.  Förutom detta få vi också ett större ordförråd när vi läser, vilket leder till en djupare förståelse för äldre ord och deras betydelse. Äldre böcker och texter innehåller ofta ett svårare och mer utmanande språk, så när vi läser dem lär vi oss att öka läshastigheten och öka förmågan att snabbare förstå de texter som innehåller ett enklare språk.

- Är det nödvändigt att kunna något om tiden för att verkligen förstå ett äldre litterärt verk?
Vi skulle vilja svara ja för att man får en helt annan förstående för texten och kan tolka budskapet kopplat till tidsepoken. Har man inte någon kunskap om epoken kanske man hade tolkat den på ett helt annat sätt, det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt. Dock kan vi tänka oss att som författare vill man förmedla ett visst budskap så att folk ska kunna ta lärdom av det har man inte dem rätta förkunskaperna kan man lätt misstolka budskapet. T.ex så skrevs det under modernismen många verk om att det var dags för förändring. Idag lever vi i ett utvecklat samhälle och är väldigt öppensinnad men hade man tex läst ett verk om kvinnornas utsatta situation skriven under modernismen (vilket var vanligt för modernismen) för 15 år sedan så hade många säkert tagit illa upp och menat på att kvinnor inte alls varit utsatta och att dem endast är ute efter uppmärksamhet. Å andra sidan kan brist på förkunskaper leda till att man skapar sig en egen bild vilket också kan vara bra och lärorikt.

- Kan ni se spår av äldre litteratur i dagens samhälle och medieutbud? Sök bl.a. på Internet efter exempelvis recensioner, teater, film, litteratur och låtar.
Ja det är mycket vanligt att se äldre litteratur i dagens samhälle och även mycket populärt. Ett vanligt tema i filmer är förbjuden kärlek vilket vi också återfinner i gammal litteratur. Romeo och Julia är ett väldigt bra exempel på förbjuden kärlek. Många filmer idag har tagit inspiration från Romeo och Julia och den pjäsen spelas fortfarande än idag runt om i världen på teatrar. ”Maid Manhattan” är en film som släpptes på tvåtusentalet som just handlar om förbjuden kärlek. Andra exempel på kända verk som har blivit till film idag är Homeros kända verk Iliaden som blivit dramatiserad till filmen Troja. Game of Thrones är en väldigt känd serie idag och den tar väldigt mycket inspiration från medeltiden och hur det såg ut då. I serien blir det tydligt att de tagit inspiration från litteratur från medeltiden för att kunna återspegla miljön och hur människorna levde. Dagens litteratur är inte alltid återspeglad exakt som orginalverket. Det nya verket brukar vara mer modernt för att det ska bli mer anpassat till dagens litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar