torsdag 28 mars 2019

Litteraturanalys - Ja visst det gör ont

Uppdrag 4

”Ja visst det gör ont” är en dikt skriven av Karin Boye. I praktiken handlar dikten om vad som händer med knoppar på våren. Hon skriver om olika årstider och vad som händer i naturen. Men eftersom texten är skriven under modernismen är den skriven på ett sätt som läsaren själv kan tolka texten på.

Ur en synvinkel kan dikten handla om obesvarad kärlek. Det är något som kännetecknar hela dikten och ett exempel på det är att Karin återkommande skriver ord som ”det gör ont” och ”det är svårt”. Å andra sidan kan dikten handla om Karins homosexualitet.Till exempel skriver hon ”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”. Detta tyder på en inre kamp och man kan koppla smärtan av knoppar som brister till våren, som symboliserar framtiden, som tvekar.

Under modernismen var det vanligt att skriva om normbrytande ämnen som sexualitet. Som vi nämnt tidigare var Karin Boye en av författarna som ofta valde att skriva om detta. Karin Boye var homosexuell och under denna tiden var det inte så accepterat i samhället även om ämnet blivit mer uppmärksammat. I dikten skriver hon om sin inre resa och när kärlek inte blir besvarad. Vi se några tydliga drag från modernismen i texten. Ett exempel är hur Boye experimenterar med orden där hon låter läsaren tolka orden själva. På så sätt blir handlingen något läsaren kan uppfatta själv. Hon använder sig av metaforer i texten vilket resulterar till ännu en faktor till att läsaren själv kan tolka texten.

Sättet Karin skriver på förtydligar den normbrytande stilen. Vi anser att man ser tydligt att denna text är skriven under modernismen då hon använder sig av vulgära ord som”sväller, glider” i ett sammanhang där hon senare skriver ”ändå sitta kvar och bara darra”. Ur vårt perspektiv som inte upplevt livet i modernismen låter dessa ord och Karins stil som väldigt vågad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar