torsdag 28 mars 2019

Litteraturanalys - Viegre moderne

Uppdrag 4

” Vierge moderne” är en dikt skriven av Edith Södergran. Dikten skulle vi säga handlar om en stark och självständig kvinna som vill slå sig fri från den typiska och normativa kvinnan och de begränsningar som kommer med att vara kvinna. Den handlar om frihet och hyllning till andra kvinnor.  

Namnet ”Vierge moderne” kan på svenska översättas till Moderna jungfru. Av det namnet får vi förväntningarna av att dikten ska handla om en ung kvinna. Med detta, sammankopplat med våra kunskaper om modernismen kan vi anta att den också kommer att handla om sexualitet.

I första versen skriver Edith Sjögran “Jag är ingen kvinna. Jag är neutrum.” Med detta kan man tolka att diktjaget är trött på att vara kvinna och leva i ett patriarkat. Hon vill inte tillhöra något fack och de begränsningar det kommer med. Detta är typiskt för modernismen då det var en normbrytande tid och det var först nu kvinnorna började stå upp för sig själva. Under denna tiden började många kvinnor inse och sluta acceptera sin undergivenhet i samhället. Till exempel förväntades kvinnan vara hemma och sköta barnen och mannen skulle vara familjeförsörjaren. Det krävdes mycket uppståndelse och flera lagförändringar för att kvinnorna skulle få mer rättvisa förutsättningar.

Under modernismen var det vanligt bland författare att vilja skaka liv i folket och att röra upp känslor. Vi tror att denna dikt var av den typen. Att den inspirerade kvinnor och fick dem att tänka till. Tänka till på sin livssituation, arbetssituation och dess betydelse för samhället och sig själv.

Vi ser många typiska stildrag från modernismen. Språket blir ett redskap att beskriva den nya verkligheten, eller att se på den gamla med nya ögon. Bland annat så använder sig Edith av olika metaforer för diktjaget. Dikten är uppbyggd på anaforer dvs upprepningar av ”jag är” vilket är en stilfigur med stark slagkraft som tydligt förmedlar ett budskap. Ett annat känt exempel från modernismen där man använt sig av anaforer är Martin Luther King’s tal ”I have a dream”. Kanske blev det så berömt pga av att han använde sig av den stilfiguren.

Metaforer stöter vi på upprepade gånger i dikten, hela dikten är mer eller mindre uppbyggd på metaforer. T.ex ”jag är en skål för alla kvinnors ära” vi tolkar den versen som att hon vill hylla kvinnorna och dess betydelse. Vi fastnade för denna versen då den känns väldigt stark och speglar både diktens budskap och modernismen. ”Jag är en ingångsskylt till nya paradis” är en vers som kändes väldigt relevant med diktens namn ”Vierge moderne” eller ”Unga jungfru”. Vi tror att hon syftar på männens syn på unga kvinnor, att dem bara är en ingångsskylt eller med fulare ord ett ”sexobjekt”. Vi anser att det finns ett gammalt synsätt som än idag existerar i vårt samhälle om att det kan anses som en vinst för en man att få ta en kvinnas oskuld och att det är den främsta anledningen till att en kvinna blir intressant - ingångsskylt. Vad hon menar med ”paradis” skulle vi tro återigen handlar om männens synsätt på kvinnor, att en orörd kvinna är ett paradis.

1 kommentar:

  1. Hej på er, från oss i Antiken! Interessant att få läsa lite om er epok och era resa till modernismen. Inom litteraturen ser jag att det finns lite likheter mellan våra två epoker, trots den långa tiden mellan. En likhet är metaforerna som ni skriver om inom ”Viegre moderne”. För inom antiken finns det något som kallas homeriska liknelser. Det innebär en jämförelse som målar upp en bild för läsaren/lyssnaren, exempelvis ”Akilles störtade med sitt spjut som en örn”.
    En skillnad som vi ser skiljer våra epoker åt inom litteraturen är kvinnornas tydliga tyckande om mannens makt och det patrikotiska samhället. Inom antiken var kvinnornas arbete, som inom modernismen, att vara hemma, men kvinnorna verkade acceptera detta och kämpade inte emot, vilket dom verkar ha gjort inom er epok.
    Ακούσαμε!

    SvaraRadera